Zázvor

03.03.2011 22:22

Zázvor - Ďumbier lekársky je trváca bylina, ktorá sa pestuje pre dužinaté hľuzovité, svetlohnedé odnože. Pochádza z Indie a Číny a do Európy sa dostal v 9. storočí. Typickú chuť zázvoru spôsobujú rôzne esenciálne oleje; zázvor obsahuje celkom 640 rôznych chemických látok. Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (aspirín). Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, tlmí bolesti hlavy. Medzi nejvýznamnejšie účinky zázvoru patrí podpora trávenia, prevencia proti chrípke, nachladnutiu aj rakovine. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. Z čerstvých podzemkov si môžete dokonca vypestovať zázvorovník. Používa sa vo forme čerstvého koreňa, ktorý sa ošúpe a nastrúha na jemnom kovovom strúhade, alebo v podobe sušeného koreňa alebo prášku.