Zázvor ako liek

19.03.2011 00:00

 

V staroveku zázvor nazývali „panacea“ - liek od všetkých chorôb.
Obsahuje skoro všetky nevyhnutné aminokyseliny, éterické olje a veľa vitamínov.
Jeho optimálne použitie v potrave v malých dávkach znásobuje vnútorné teplo, vzbudzuje chuť do jedla, podporuje látkovú premenu, pomáha vylučovať hlieny z organizmu.
Pálivý zázvor riedi krv, vďaka čomu je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom, aktivizujú sa zmyslové funkcie a schopnosti vnímania.
Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť, skleslosť, apatiu, zosilňuje sa viera v seba, komunikatívnosť a pôvab.


Zázvorový čaj je veľmi účinnný pri prechladntí a chrípke.

 

Takýmto spôsobom je možné predísť užívaniu antibiotík. Zázvor uľahčí oddeľovanie hlienu, upokojí kašeľ a podráždenie v krku. Výrazne pomáha pri zápale priedušiek a zápale pľúc. Upevňuje imunitu a má protizápalové účinky. Počas choroby je dobré vypiť aj 1 l zázvorového čaju počas dňa.

 

Recept číslo 1:

2 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru zalejeme jedným litrom vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút. Pridáme med a citrón. Je vynikajúci.

 

Recept číslo 2:

Dáme variť 1 liter vody, pridáme 2 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru, 2 klinčeky a trochu skorice. Necháme variť 10 minút. Potom ochutíme medom a citrónom.

 


Zázvorový čaj pomáha pri trávení 

 

Podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie: Odporúča sa pre ľudí, ktorí majú pomalý látkový metabolizmus a rýchlo sa im v organizme hromadí tuk. Sú to ľudia, ktorí priberú aj z vody.

Zázvorový čaj na podporu trávenia pripravíme ako klasický čaj so zázvoru, ale pridáme ešte lístočky čerstvej mäty.

 

 

Lekári tibetskej medicíny radia:

 

Keď sa chceš zotaviť - pi pred jedlom, chceš schudnúť - pi po jedle.

 

  Zázvorový čaj pomáha vrátiť chuť, dobrú náladu, sviežu farbu tváre a žiarivosť očiam.